Praktijk voor Logopedie en Luistertherapie in Gouda

Communiceren is alles, daarom logopedie!


Hyperventilatie behandelen

Wat is hyperventilatie en wat zijn de gevolgen?

Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel of te diep geademd, waardoor extra koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Het gevolg is dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt.

Een hyperventilatieprobleem kan verschillende gevolgen hebben. Symptomen die vaak genoemd worden zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaart men deze symptomen als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) en als gevolg van een constante onjuiste manier van ademen (chronische vorm).

Hyperventilatie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden en komt voor bij vrouwen en mannen.

Hyperventilatie hangt vaak samen met spanningen. Soms is een duidelijk aanwijsbare oorzaak aanwezig zoals een verkeersongeval of het overlijden van een naaste. Vaak echter is er sprake van gevoelens van onzekerheid en angst en het niet op een effectieve manier omgaan met de eisen die het leven stelt. Hyperventileren kan ook uitsluitend een verkeerde ademgewoonte zijn, die vaak voorkomt in combinatie met voortdurend door de mond ademen. Tenslotte kunnen hyperventilatie klachten optreden als er te snel en vrijwel zonder pauzes gesproken wordt.


Hoe behandel ik hyperventilatie?

Samen met u breng ik de afwijkende wijze van ademen en alles wat daarmee in verband staat in kaart.

Tijdens de behandeling krijgt u inzicht in de problemen die met hyperventilatie klachten samenhangen en leert u deze op te lossen. Er wordt door mij een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust, tijdens spreken en andere lichamelijke inspanning aangeleerd. Ook leer ik eventueel een aanval van hyperventilatie af te breken. Algemene ontspanningsoefeningen maken deel uit van de behandeling.


Relevant artikel

Meditatie // Mindfulness even goed tegen angst als cognitieve therapie
(Bron: NRC Next 11-01-2014)


Ervaring van cliënten   

Lees de ervaring van Irma 'Hyperventilatie onder controle'


Behandeling van hyperventilatie bij de Praktijk voor Logopedie en Luistertherapie in Gouda

Ik kan u helpen met het oplossen van een hyperventilatieprobleem. Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen. Ik ben mobiel te bereiken op 06 2900 1384. U kunt mij ook een mail sturen via het contactformulier. Direct aanmelden is uiteraard ook mogelijk. Dit kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.


Navigatie

Terug naar behandeling van stem en stemproblemen
Terug naar logopedie
Terug naar mijn praktijk

Verder naar mijn werkwijze bij logopedie